Helsingin second hand – ja vintage-liikkeet: Minun suosikkini

Olen vannoutunut vintage-fani ja rakastan jahdata hyviä muotilöytöjä niin Suomessa kuin ulkomaillakin: viime kesänä onnistuin aarteenetsinnässäni mitä mainioimmin New Yorkissa. Jos käsilaukku tai huivi on kestänyt vuosikymmeniä kauniina, tiedän sen näyttävän hellästi hoidettuna hurmaavalta jatkossakin. Vintage-valinnat tuovat  mielestäni pukeutumiseen kiinnostavuutta. Jos kaikki on upouutta ja kuin pakasta vedettyä, se antaa kuvan kulutushysteriaan sairastuneesta himoshoppailijasta. Rakastan myös second hand -liikkeitä, sillä laatutuote kestää enemmän kuin yhden käyttäjän. Sen sijaan mielestäni on ahdistavaa, kun ihmiset kuvailevat pari vuotta sitten alesta ostamiaan vaatteita vintageksi. Muutaman vuoden ikäinen vaate on vain, no, pari vuotta vanha ja mahdollisesti second handiä. Oman ikäni kanssa samoissa vuosikymmenissä huiteleva asu edustaa retroa. Sitä vanhemmat alkavat jo olla vintagea. Olen kirjoittanut toimittajana aika tavalla antiikista ja vintage-muodista, ja siksi pyörähdän säännöllisesti paikallistietämystä päivittääkseni omissa suosikkimyymälöissäni. Tällä kertaa ajattelin jakaa kierrokseni bongaukset Sinun kanssasi.

1. Ehdoton second hand -suosikkini on Amado (Fredrikinkatu 25), jossa on tarjolla loistokuntoista huippumuotia ja jonkin verran vintagea. Kuvan Chanel-laukut ovat korkeintaan päiväkoti-iässä, mutta yhtä kaikki ihania. Kauppias Rita Sergejeffin asiantuntevuuden vuoksi Amadossa ei voisi törmätä feikkeihin edes Ritan pahimmissa painajaisissa, sillä jokaisen tuotteen tausta ja aitous on tarkistettu.

Oi, mikä Valentinon rintaneula Amadossa! Tähän taidan juuri nyt säästää, sillä se kruunaisi loistavasti niin yksiolkaimisen, mustan cocktail-puvun kuin aurinkolomilla käyttämäni, hiuksia suojaavan silkkihuiviturbaanin.

Dolce & Gabbanan laukkuja ja ne Chanelin jääkorkoiset tekoturkisnilkkurit syksyn 2010 jäätikköteemaisesta mallistosta. Yllä on kuvia Rita Hayworthista legendaarisessa Gilda-elokuvassa (1946), jossa viettelijätär esittää valloittavasti kappaleen Amado mio. Sen mukaan liike on saanut nimensä.

Amadon ylenpalttinen laukkuhylly pursuaa Guccia ja Mulberryä sopuhintaan.

2. Kivenheiton päässä Amadosta sijaitsee Soma oma (Fredrikinkatu 16). Laadukkaassa kaupassa on tarjolla pilvin pimein uudehkoa merkkitavaraa, mutta myös 1950-luvun liskolaukkuja, 1960-luvun lurex-minimekkoja ja 1970-luvun maata viistäviä kaftaaneja. Kaikki komeilevat erinomaisessa kunnossa.

Minäkö harakka? No joo, ei päivää ilman pukukoruja (eli vähintäänkin isoja korviksia ja cocktail-sormusta). Soma Omasta löytyy niin 1980-luvun mahtipontista blingiä kuin 1960-luvun veikeitä muovikokeilujakin.

3.  Kruununhaassa sijaiseva Nasta (Liisankatu 15) on mainio mesta aidon vintagen sovitteluun. 1950-luvun taftihame? Svengaavan Lontoon mieleen tuova pantteritakki? Löytyy kyllä, ja vieläpä kunnostettuna.

4 & 5.  Olen häpeäkseni niin laiskanpulskeasti jämähtänyt keskustaan ja Etelä-Helsinkiin, että ylitän vain harvoin Pitkän sillan mennäkseni Kallioon. Kun niin käyn, ovat Ansa-kauppa (Fleminginkatu 8) ja Hoochie Mama Jane (Agricolankatu 11) aina listallani. Ensin mainitusta olen bongannut esimerkiksi iltalaukkuja 1900-luvun alusta, jälkimmäisestä muun muassa maamme maineikkaimman ateljeeompelijataikuri Riitta Immosen luomuksia. Hoochie Mama Janen erikoisuus ovat ammoisessa Bavariassa toisen maailmansodan jälkeen valmistetut näyttävät kristallikorut, joiden vertaisia ei muualta kaupungista löydy. Jos siis valmistaudut gaalaan, käy ensin täällä. Kuva pupulamppuineen ja pukukoruasetelmineen on Ansa-kaupasta.

Mitkä liikkeet ovat Sinun vintage- tai second hand -suosikkikauppojasi? Olisi ihanaa kuulla, mistä Sinä olet tehnyt parhaat löytösi.

Tyylikästä viikon jatkoa!

Sydämellisesti,

Mirva

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*