Ivana Helsingin Muumi-muotinäytös

Kukaan tuskin on välttynyt siltä tiedolta, että huimien satumaailmojen luojan ja lahjakkaan taidemaalarin Tove Janssonin syntymästä on kulunut sata vuotta. Eilen, keskiviikkona 24. syyskuuta tapahtumaa muistettiin Helsingin Design Museossa, jossa Ivana Helsinki esitteli ensi kertaa Muumi-aiheisen vaatemalliston.

Ihastuttava pitsimekko ikuistettuna pääsuunnittelija Paola Suhosen ottamaan mallistokuvaan. Kuvauspaikkana on Söderskärin majakkayksi Suomen saariston taianomaisimpia kohtia, jonne voi tehdä myös päiväretken.

Toven sisarentytär Sophia Janssonin siunauksella Paola Suhosen loihtima kavalkadi jatkaa matkaansa pian Tokioon, jossa se esitellään lokakuun puolivälissä. Paikalla näytöksessä oli tyylikkäitä suomalaisia, kuten kansanedustaja Jani Toivola, jonka kymmenen kuukautta vanha tytär tosin varasti kaiken huomion silkalla suloisuudellaan.

Malliston keskeinen materiaali eli muumipitsi. Bongaatko, missä Muumipeikko luuraa?

Muumi-näytöksen vaatteet olivat kaikkea muuta kuin pörröisiä ja pönäköitä. Kankaista keskeisimmäksi nousi puuvillainen ja ryhdikäs Muumi-pitsi. Myös käsin kirjaillut kankaat ja Muumilaakson maisemilla kuvioidut vaatteet hurmasivat.

Käsin kirjailtuun kankaaseen oli ikuistettu ne Muumilaakson eksoottisina rehottavat kukat, joita Tove Jansson lohdukseen piirsi ensimmäisen kerran Muumit ja suuri tuhotulva -kirjaan (1945) sodan runtelemassa Suomessa.

Näytöksen tunnelma oli rauhoittava, liki harras. Ensimmäisenä musiikkivalintana oli juuri kahdeksankymppisiään viettäneen Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija.

Nuuskamuikkusen neule ja Muumi-jacquardista ommeltu hame. Kuva: Paola Suhonen.

Musiikin, kuosien ja Muumi-muistojen yhdistelmä sai herkistymään, ja ainakin minut muistamaan lapsuuden kesäiset veneilymuistot ja ne hetket, jolloin piilouduin puutarhaan kirsikkapuun alle Taikurin hattu -kirja kaverinani.

Muumi-pitsistä ommeltu tunika. Kuva: Paola Suhonen.

Raitaneule sai Tuutikki-nimen Toven rakastetun elämänkumppani, keramiikkataiteilija Tuulikki Pietilän mukaan. Kuva: Paola Suhonen.

Tunteet pintaan nostattaneen näytöksen jälkeen piipahdin seurana olleen ystävättäreni kanssa viereisessä, erinomaisen laajasta viinivalikoimastaan tunnetussa Latva-baarissa lasillisella pinkkiä crémantia. Tunnelma kellaribaarissa oli syksyinen.

Syystunnelmia Latva-baarissa. Idean riivinraudasta kynttilälyhtynä taidan näpistää kotiin.

Tässä vaiheessa vuotta muumit varmasti jo popsisivat havunneulasia ja valmistautuisivat talviuneen esi-isiensä tavoin.

Fantastista torstaita Sinulle!

Sateisin, mutta silti sydämellisin toivotuksin,

Mirva

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*