Kumun Art Deco -pukunäyttely

Kirjoitin eilen blogissani Tallinnan joulutunnelmista, joihin ehdin työmatkan lomassa pujahtaa. Parasta vierailussani kuitenkin oli käynti Kumu-taidemuseossa ja sen hätkähdyttävän upea Art Deco -pukunäyttely, joka on avoinna 18. tammikuuta asti. Minusta jo pelkästään se on matkan väärti. Muotivaikuttaja ja -keräilijä Aleksandr Vassilievin kokoelmasta koostettu näyttely pursuaa huippunimiä Lanvinista Chaneliin. Mukana on myös monien jo toimintansa lopettaneiden muotitalojen aarteita, kuten Worthin, joka ponnisti brittiläisestä ompelimosta Pariisin jumaloiduimmaksi haute couture -keitaaksi. Samalla näyttely on tarina naisen roolin muuttumisesta moderniksi, määrätietoiseksi ja itsenäiseksi. Seinille ripustetut virolaiset muotokuvat ja valokuvat liittävät tyylisuunnan myös samoihin aikoihin syntyneen itsenäisen Viron tarinaan.

1920-lukuun keskittyvässä näyttelyssä on liki sata pukua sekä vitriinitolkulla asusteita ja koruja. Taustalla soi ajan tunnelmaan siivittävä jazz.

Tapasin näyttelyn kuratoineen viehättävän Marion Piirmetsin, joka antoi minulle asiantuntevan opastuksen.

Suurimmassa osassa pukuja oli viikkojen työn vaatinut helmikirjailu. Useimmat paljastavat käsivarret, sillä hihallisia ilta-asuja tehtiin näinä vuosina lähinnä seuranneideille ja muille työn puolesta paikalle saapuville.

Inspiraatiota suunnitteluun haettiin Venäjältä, kuten kuvan puvussa tai vaikkapa Tutankhamonin hautalöydön vuoksi silloin niin muodikkaasta Egyptistä.

Ajan muotikeksintöä, Coco Chanelin kehittämää pikkumustaa saatettiin höystää värillisellä helmalla.

Hattu muuttui kypärämäiseksi hiusten kevetessä polkkamalliin. Pienet iltalaukut yleistyivät, kun meikkaavat ja tupakoivat naiset halusivat ottaa välttämättömät tykötarpeet mukaan juhliin.

Vanhimman yhä toiminnassa olevan muotitalon Lanvinin puku, jonka hameosan sävyä jo nykyään kutsutaan Lanvinin siniseksi. Myös muotitalon laatikot ja pakkaukset toistavat sitä. Jeanne Lanvin poimi sen aikanaan matkalla Italiassa suosikkitaideteoksestaan, Giotton maalaamasta freskosta.

Kierros oli tietenkin pakko päättää Kumun viihtyisään kahvilaan, jonka leivosvalikoima on näyttelyn ajaksi räätälöity dekadentille 1920-luvulle sopivaksi. Itse en voinut vastustaa suklaatuulihattua.

Jos rakastat muotia etkä milloinkaan voi jättää Downton Abbey -sarjan katsomista väliin, tämä näyttelyä on kuin tehty Sinulle.

Suloista sunnuntaita!

Lämmöllä,

Mirva

 

PS. Ehdit vielä osallistua Elizabeth Arden -kisaan blogissani, käythän tsekkaamassa sen!

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*