Matka Israeliin, osa 2: Tel Aviv

Edellisessä postauksessani kerroin Masadan oopperajuhlista.  Ilokseni ehdin kokea matkallani Israeliin myös paljon muuta. Yksi huippuhetkistä oli vierailu Tel Aviviin. Käväisin rennossa kaupungissa myös viime loppusyksystä ja ihastuin. Kauniiden rantojen ohella tarjolla oli myös liberaali ilmapiiri, jonka tärkein ilmentymä oli seksuaalivähemmistöjen turvattu asema. Lähi-Idässä moinen on melko harvinaista.

Tel Avivin ylpeys on niin kutsuttu White City eli Baushausia henkivä kaupunginosa, jonka Euroopan vainoja paenneet juutalaisarkkitehdit kaavoittivat 1930-luvulla. Sateenkaariliput viestittävät järjestelyiltään massiivisesta Pride-viikosta, joka osui samaan aikaan vierailuni kanssa.

Bauhausin ja funkiksen kieli oli selkeän konstailematonta. Tel Avivin White City kuuluu kaiken tämän ansiosta UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle.

Kaikki Tel Avivissa ei edusta virtaviivaista 1900-lukua. Kaupunki on kiilautunut ikiaikaisen Jaffan kylkeen. Tämä kaupunki puolestaan huokuu historiaa ja mennyttä aikaa.

Nykyään vanha Jaffa on taiteilijakeskittymä. Muun muassa Bill Clintonin lähipiiriin kuuluvan nykytaiteilija Ilana Goorin museon eteen on asetettu hänen työnsä Joonasta ja valaasta.

Monet Ilana Goorin töistä ovat villin värikkäitä tulkintoja arkiympäristöstämme.

Tel Avivin ylpeys on upea ranta, jota reunustavat lukuisat baarit ja kahvilat. Kuvassa minä rannalla Versace Collectionin mekossa, YSL:n vyössä ja turistikojusta kympillä ostetussa hatussani.

Reilun sadan metrin päässä rannasta sijaitsee HaTachana eli Lähi-Idän vanhin rautatieasema, josta aikoinaan lähti juna Jaffasta Jerusalemiin. Se on nykyään design-kortteli.

Sieltä voi bongata maan kiintoisimmat muotilöydöt.

Voisin mieluusti palata uudelleen Tel Aviviin. Ruoka unohtumattoman tuoreine raaka-aineineen, tyylikäs kaupunkielämä ja ennen kaikkea aurinko ihastuttivat minut. Toivotaan kuitenkin, että aurinko näyttäytyy vähän useammin myös Suomessa, jotta alkukesän koiranilmat painuvat unholaan.

Suloisen suven terveisin,

Mirva

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*