Ovela kettu

Pari viikkoa sitten minua kismitti, kun en päässyt näkemään Ovela kettu -oopperan ensi-iltaa matkoilla oloni vuoksi (vaikka pakko myöntää, ettei Alicantessakaan tuolloin hullumpaa ollut). Eilen lauantaina 7. helmikuuta kuitenkin tarjoutui uusi mahdollisuus päästä nauttimaan tšekkiläisen Leoš Janáčekin vuonna 1924 säveltämästä oopperasta. Immo Karamanin ja Fabian Poscan ohjaamassa teoksessa metsän asukit ja ihminen kohtaavat välillä vihamielisissäkin merkeissä. Varomaton kettu kun voi päätyä pahimmassa tapauksessa metsästäjän rouvalle muhviksi.

Ovelasta ketusta on kohistu etenkin Klaus Haapaniemen suunnittelemien pukujen ja lavastuksen takia. Niissä Iittalan Taika-astioistakin tuttu sadunomainen tyyli on päässyt nyt näyttämölle. Kuvassa tyttökettu Visukorvana ja hänen lemmittynään nähdään Hanna Rantala ja Mari Palo, mutta eilisen miehityksessä lauloivat Kaisa Ranta ja Hanna-Leena Haapamäki.Kyseessä oli oopperan suloisin kohtaus, jossa kettunuoret kohtasivat ja jossa vannottiin rakkautta sanoilla ”suukko käpälään”.

Kuva: Heikki Tuuli/ Suomen Kansallisooppera

Haapaniemen tuotannolle tuttu itäeurooppalaishenkinen kansantaiteen tyylittely näkyi puvuissa.

Kuvassa Ina Hukki, Tove Åman ja Jeni Packalen. Kuva: Heikki Tuuli/ Suomen Kansallisooppera

Musiikki soi kauniisti eikä silmä väsynyt kertaakaan illan mittaan pois ihmettelemästä ylitsevuotavan runsasta puku- ja lavasteloistoa. Muutama ensi-illassa olleista ystävistäni ei ollut niin tykästynyt valaistuksen hämäryyteen juuri siksi, ettei esteettisestä kattauksesta voinut nauttia täysin palkein. Siitäkin huolimatta ilta oli ikimuistoinen. Niskassa hengittävät dead-linet ja kotona odottavien tekemättömien töiden lista unohtuu kummasti, kun voi viettää koko lauantai-illan sadun maailmassa.

Oopperan aulaan oli rakennettu Haapaniemen kuvituksista ja oopperan teemaa seuraavista Iittalan Tanssi-astioista mininäyttely.

Valitsin oopperaillan asukseni New Yorkista ostamani Antonio Marrasin lurexneulemekon ja Kenneth Jay Lanen korvakorut. Saali on Louis Vuittonin, lakeerikengät Diane von Furstenbergin ja laukku Salvatore Ferragamon.

Suosittelen siis raivaamaan kevään kulttuurikalenteriin tilaa tälle elämykselle. Tuntuu aika ylitsevuotavalta, kun silmät ja korvat pääsevät nauttimaan samaan aikaan loputtomista virikkeistä.

Rentouttavaa sunnuntaita Sinulle!

Lämmöllä,

Mirva

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*