Pieni merenneito

Suloista syyslauantaita Sinulle! Miten viikonloppusi on alkanut? Omani starttasi satumaisissa tunnelmissa, sillä eilen perjantaina 23. lokakuuta pääsin ihastelemaan Kansallisoopperassa kantaesitettyä Pieni merenneito -balettia. Kansallisbaletin johtajan Kenneth Greven teos paitsi perustui H. C. Andersenin satuun, myös kietoi kirjailijan oman elämäntarinan kaikkine komplekseineen osaksi tarinaa. Herkän sadun taustalla soi ennen kaikkea elokuvasäveltäjänä tunnetun Tuomas Kantelisen musiikki. Monessa suhteessa se olikin hyvin elokuvallista – ja samalla tunteita koskettavaa.

Traaginen rakkaustarina alkaa siitä, kun merenneito (Tiina Myllymäki) pelastaa uimataidottoman prinssin (Sergei Popov). Kertojaääni pitää perheen pienimmätkin jyvällä sadun kulusta.

Osa baletista katsotaan 3D-lasit nenällä, jolloin vedenalaisen maailman rauskut ja kilpikonnat tuntuvat uivan kohti katsojaa.

Kuva: Sakari Viika/ Suomen Kansallisooppera

Prinssi, merenneito ja H. C. Andersen (Ville Mäki). Pitkin balettia nähdään myös katkelmia satusedän muista kertomuksista, kuten Rumasta ankanpoikasesta (siinä kohdin sai nauraa!) ja Pienestä tulitikkutytöstä (tällöin taas piti kaivaa nenäliinat esille).

Kuva: Sakari Viika/ Suomen Kansallisooppera

Baletissa riittää pukuloistoa, joka on Erika Turusen aina yhtä varmaa kädenjälkeä.

Kuva: Sakari Viika/ Suomen Kansallisooppera

Väliajan cocktail-tilaisuudessa tunnustin baletinjohtaja Kenneth Grevelle jo tirauttaneeni pienet itkut ensimmäisen näytöksen aikana. ”Sinun täytyy varmaankin valmistautua vuolaisiin kyyneliin toisen näytöksen lopussa”, Kenneth ohjeisti minua, ja niin kävikin. Vaikka moni tutuista luonnehti balettia näytöksen jälkeen lapsille sopivaksi, lienen itse niin lapsenmielinen, että rakkautensa menettävät fantasiaolennot onnistuvat avaamaan vaivatta kyynelkanavani.

Minä ja käsiohjelma baletin jälkeen (huomaa kyyneleiden tuhrimat meikit ja turvottamat silmänaluset). Pitsipaita ja kynähame ovat Max Mara Groupin Persona-mallistosta, iltalaukku taas Emilio Puccin. Korvakorut puolestaan ovat löytö sevillalaisesta flamenco-asusteiden puodista.

Mutta nyt ruskansävyinen syksy kutsuu ulkoilemaan. Nautithan viikonlopusta ja tunne syksyn kauneus sydämessäsi.

Lämmöllä,

Mirva

 

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*